BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

23 mai 2008

Tigara electrica si presa romaneasca

Acum vreo 2 zile citeam pe nu-mai-stiu ce site despre inventarea tigarii electrice.
Toate bune si frumoase, un articol scurt si la obiect despre cine, ce, cum,unde,cand si mai ales cat.
Azi, dorind sa comentez pe tema, folosesc google-everybody's best friend, sa caut articolul respectiv.

Mi s-au returnat mai multe rezultate la "tigara electrica". Deschid mai multe link-uri, poate dau de mai multe informatii.

Toate site-urile sunt de acord ca s-a inventat tigara electrica, asta e clar. Stiri.acasa.ro spune ca au fost chinezii(nu ma pot abtine sa nu-mi aduc aminte de sloganul din reclamele de la Metrou pentru Dragonul Rosu-"Chinezii o fac cel mai bine". Oare asa o fi?). Restul site-urilor citeaza un cotidian britanic si se refera la cei care au descoperit alternativa la tigarile clasice cu apelative ca : inventatorii sau producatorii. Ok, pentru moment presupunem ca au fost chinezii, desi site-ul britanic citat de celelalte site-uri nu ofera niciun indiciu asupra inventatorilor.

Nici la pret site-urile romanesti nu cad la un acord. Teoretic, tigara asta minune, care nu contine decat nicotina, eliminand astfel cele peste 4000 de substante nocive aflate intr-o tigara clasica, se vine cu 200 de dolari in China, Israel, Turcia si Australia, spune stiri.acasa.ro. Evenimentul zilei ofera un pret de doar 62 de dolari, realitatea.net si presaonline.com ne trimit la site-ul romantica.ro, care anunta un pret de 50 de lire sterline, adica vreo 90-95 de dolari. Ziare.com anunta tigara la pretul de 62 de euro, adica 100 de dolari, la fel ca ziua.net. Stiripescurt.ro ne trimite la ziare.com.

Daily Mail anunta pretul de vanzare ca fiind de 49.95 lire sterline. Pentru pretul asta primesti 2 tigari, incarcatorul si 5 cartuse de cu taria cea mai mare, adica 16 mg nicotina. Macar aici, la nivelul de nicotina continut de tigari, toate site-urile romanesti sunt de acord: 6mg cea mai slaba, 11mg mediu si 16mg cea mai tare.

Site-ul britanic ne invita sa ne cumparam cartusele cu nicotina de pe site-ul producatorului, Gamucci, cu 7 lire pentru pachetul de 5.

Ok, pana aici toate bune si frumoase. Nu conteaza cine a inventat tigara asta (pe site-ul Gamucci adresa de contact a producatorului este una britanica), important e ca ea exista si se comercializeaza. Producatorii spun ca e o alternativa la fumatul in public, interzis pana si in Cuba (in tara Havanelor!?!!??), pentru ca nu produce fumul plin de toxine considerat atat de deranjant de nefumatori. E un mod de a fuma sanatos si mai ales de a elimina fumatul second-hand.

Aparent pe site-ul Gamucci se comercializeaza si cartuse pentru tigara electrica cu continut 0 de nicotina, lucru pe care mintea mea nu poate sa-l priceapa. Adicatelea, din cate inteleg eu, asta e un fel de fumat de fitze? Imi place imaginea mea cu tigara in gura si trag din ea ca dintr-o suzeta, sau cum? Daca mi-e asa de frica de cancer mai bine ma las de fumat decat sa trag aer printr-un pai in forma de tigara, pe care il si mai platesc cu bani grei.

Intrebarile pe care mi le pun eu sunt urmatoarele:

1. Cea mai mica dintre concetratiile de nicotina e de 6mg. Tigarile mele lights contin 0,5mg nicotina. Deci un cartus este echivalentul a 12 tigari. Si acum intrebarea: Cum stiu cand am fumat fix o tigara? Daca fac "supradoza" de nicotina ca ma uita Doamne-Doamne cu tigara in gura? Inteleg ca exista un sistem de securitate, care teoretic se declanseaza cand "trag" prea des din ea intr-un interval scurt de timp, dar daca se defecteaza? (Stiu, Batman-Batman!)

2. Daca mi se termina bateria de la tigara mea "falsa" cand am mare nevoie de ea si nu sunt acasa? Cum o incarc?

In concluzie: Suna bine. Doar nicotina, fara gudron si monoxid de carbon. Fara nori de fum in locuri publice sau acasa, fara ochi rosii si usturimi. Pretul poate e un pic mai mare, dar ce nu face omul pentru "sanatatea" lui, mai ales cand e vorba de "fumat sanatos". Tind sa cred, insa, ca pe undeva se ascunde ceva, pentru ca ni se promite experienta unei tigari normale, acelasi gust. Nicotina continuta de cartuse contine "aroma" de tutun. Astept sa iasa la iveala si "the final print", randurile alea scrise cu caractere mici de tot. Parca suna prea sanatos pentru epoca asta1