BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

22 mai 2008

Inceputuri

Cum de saptamani bune tot bantui pe alte bloguri si in fiecare zi gasesc motive de cometarii mai mult sau mai putin sarcastice (nu, nu sunt porcusorul isteric, cel putin nu inca...) mi-am zis haide sa haidem sa incerc si eu sa ma manifest in lumea asta buna-nebuna a bloggerilor(again :P)

De ce da?
Pai, pentru ca momentan am timp, pentru ca mi-am facut un renume printre prieteni si rude din a avea tot timpul ceva de comentat, ceva de argumentat, pentru ca am momente in care imi pun intrebari considerate cretine de ceilalti, pentru ca vreau sa imi dezvolt propriul limbaj (da, vreau sa scot un dictionar cu limbajul meu propriu :P), pentru ca... de-aia!

Ce ar trebui sa contina blogul meu? Pai intamplari de peste zi cand e cazul, review-uri la filme, videoclipuri, produse cosmetice sau de larg consum, orice mi-a atras atentia peste zi, cam orice face parte din viata noastra cea de toate zilele.







BRD sau Facem ce vrem noi cu banii Dumneavoastra

Acum vreo 2 ani mi-am facut un card in dolari la BRD. Am optat pentru BRD in momentul respectiv pentru ca nu cereau si marea cu sarea la deschiderea unui cont curent in valuta si imi ofereau si cardul international aferent. Cu promisiunea ca o sa pot sa il folosesc oriunde, oricand, fara probleme. Intentionam sa imi incep achizitiile de diverse de pe internet, cu livrarea la domiciliu. Comod, rapid, fara aglomeratia din magazine, preturi mai bune, produse mai bune si mai diversificate decat ceea ce ofera piata romaneasca.

Intre timp finantele mele au suferit un pic si am amanat momentul inceperii folosirii intensive a cardului. Prin martie anul asta mi-am permis sa fac ceva cumparaturi mai substantiale si mi-am luat si inima in dinti sa incerc internetul cu comenzile.

Problemele au inceput sa apara imediat cum am incercat sa il folosesc pe internet, desi tanti de la ghiseu m-a asigurat ca nu o sa am nicio problema. Tranzactie neautorizata, tranzactie esuata, astea sunt mesajele care imi tot apareau cand incercam sa fac plati cu bucata de plastic colorata in verde, cu sigla BRD aferenta.

Pai de ce, indraznesc eu sa intreb la ghiseu a doua zi?
Pai, stiti, ca s-a facut o updatare de soft pentru Visa si in cateva zile se rezolva problema. Ei bine, de la updatarea respectiva au trecut vreo 3 luni si cardul meu Visa Classic in dolari nu este altceva decat un portofel electronic, mijloc de stocare a banilor. Nu pot sa il folosesc decat la plati interne, in niciun caz internationale.

Intre timp BRD-ul a reusit sa dezvolte si alte probleme legate de conturi si carduri. Contul cardului de salariu este gazduit tot la BRD, ca nah, cu banca asta lucreaza compania angajatoare.

Martie. 1, sa fiu mai exacta. In data de 29 februarie intrase pe card avansul la salariu. A doua zi, 1 Martie, ma repet, ma inarmez cu cardul si purced la cumparaturi. Pe drum catre supermarket identific vreo 3 bancomate BRD, intentionand sa imi platesc cumparaturile cu cash. Stupoare, in 2 sectoare, 3 bancomate aratau acelasi lucru. Bancomat indisponibil momentan. Eh, lasa ca mai e bancomat si in incinta supermarketului, imi spun. Surpriza, cardul imi e scuipat inapoi de bancomatul altei banci, pentru ca informatiile stocate nu sunt disponibile. Tot intrebandu-ma oare ce se intampla, facandu-mi griji ca nu au intrat inca banii, ca sunt neseriosi cei de la firma, aud un glas cristalin in difuzoarele supermarketului, care anunta toti clientii ca "Nu pot fi utilizate cardurile BRD pentru plata cumparaturilor". Haiti, ma gandesc rapid, te pomeni ca au dat faliment dupa isprava din ianuarie.

Pune mana pe telefon si suna la Call-Center. Isterizeaza-te. 1 Martie si bani ciu-ciu, cumparaturi de efectuat, ca frigiderul plange si martisoare de achizitionat, femei de felicitat si... BRD isi cere scuze. Nu functioneaza sistemul in Bucuresti. Ne pare rau. Aveti bani pe card, dar nu ii puteti folosi. Puteti sa muriti de foame si sa va blesteme mamele ca nu ati venit nici macar cu un snur de 1 Martie, BRD nu va poate ajutadecat daca parcurgeti cam jumatate de Bucuresti in cautarea unui sucursale deschisa sambata. Banii Dumneavoastra sunt la loc sigur, pe card, in cont, teoretic dispuneti de ei, practic, va sunam noi cand puteti totusi sa dispuneti de ei.

Asa ca intoarce buzunarele pe dos, numara bine banii din ele, taie de pe lista ceea ce nu e absolut necesar, butoneaza dupa calculatorul telefonului si benocleaza-te bine la preturile de pe raft, ca sa nu te trezesti la tanti de la casa ca ti-a facut bonul si tu trebuie sa ramai la spalat de podele sa poti sa-ti achiti cumparaturile.

Multumesc pentru cadoul de 1 Martie, BRD, nu o sa il uit niciodata.

Isprava 2 din ciclul BRD.
Cum sunt maniaca cu finantele si trebuie sa controlez tot timpul tot ce se poate controla, activez BRD-Net, serviciul de internet banking. Vreau si eu sa stiu ce se intampla prin contul meu in timp util, nu doar la sfarsitul lunii, cand imi scot extrasul de cont. Sun la Vocalis, vorbesc cu o tanti sa imi activeze serviciul. Tot trebuie sa ajung la o sucursala, ca trebuie sa semnez nu stiu ce acord. Ok, pot sa ajung sambata. Ce sucursala gasesc deschisa? Pai aia.
Sambata. Ajung la Sucursala BRD. Imi astept randul si...stupoare. Nu pot sa semnez acordul la ei, pentru ca sucursala unde imi e gazduit contul curent nu are program sambata si trebuie sa verifice starea contului ca sa pot sa semnez acordul, lucru care nu se poate face, pentru ca nu are program sucursala respectiva.
Asta e, macar sa scot bani de pe card pot? (Desteapta de mine ratacise PIN-ul si cum nu eram sigura de secventa de numere, am preferat sa scot bani la ghiseu). Da, cum sa nu. Ok, vreau 500 de dolari din cont. Pai sa vedeti, ca la sume mai mari de 300 de lei ne trebuie confirmare de la sucrusala unde e deschis contul. Adica nici sa scot bani din cont nu puteam, decat cu limita.
Imi vine o singura intrebare in minte si o si exteriorizez: Dar de ce mai aveti program, atunci, daca nu pot sa fac nicio operatiune? Saraca femeie ramane blocata cateva secunde si imi spune doar ca ma intelege.

Bani blocati iar. Sume de care nu poti dispune.

Intamplarea 3 din ciclul BRD.

Le mai dau o sansa. Platesc cu cardul la un magazin. Verific contul de curiozitate sa vad si eu la ce curs i-au luat (cardul e in dolari). Banii rezervati in cont. E normal, imi zic, doar magazinele nu trag banii din cont in secunda 2, mai dureaza cateva zile pana o sa se faca plata efectiv, e bine ca sunt banii rezervati pentru ei. Peste cateva zile, iar ma umplu de nervi. Balanta contului meu negativa. De ce? Pentru ca in momentul in care magazinul a cerut suma, banca a hotarat sa le dea banii din contul curent, nu din cei rezervati special pentru ei. Si dai, si suna, vorbeste cu operatorii, explica-le ca s-a comis o greseala, ca au luat banii de doua ori si ca banii aia blocati de fapt au fost platiti. Degeaba, tot ce puteau intelege roboteii respectivi e ca eu de fapt le ceream sa-mi explice ce e cu banii blocati. Cer cu un supervizor. Imi mai explica si tanti o data ce e cu banii blocati, mai explic si eu de doua ori ca banii blocati au ramas acolo cand trebuiau sa se duca bye-bye in contul magazinului, in timp ce ei au autorizat plata din contul curent. Intr-un final intelege. In vreo cateva ore se deblocheaza banii, imi trece iar soldul pe plus, insa banca nu a uitat sa ia dobanda negativa inregistrata pentru soldul negativ, sold negativ inregistrat din greseala lor.

In concluzie, BRD dispune cam cum vrea de banii mei, ii blocheaza dupa bunul plac,face greseli pe care le platesc eu, imi cere comisioane de administrare si pentru operatiuni pe care nu sunt in stare sa le ofere, desi le promit la deschiderea contului.

De ce nu inchid contul si imi mut banutii la alta banca? Pentru ca e bancomat aproape de casa, ca si sucursala bancii, pentru ca nu am cum sa mut cardul de salariu la lata banca, pentru ca nu e optiunea mea si pentru ca macar cu ei acum stiu la ce sa ma astept. Intre timp tranzactiile pe internet le fac cu un card la alta banca. La ING, mai exact. Fara comision la plata, card securizat, plata facuta instant, card acceptat inclusiv de Paypal.(BRD nu merge pe Paypal)

10 negri mititei

In primul rand trebuie sa precizez ca lucrez pe un santier al patriei, un loc viran pana mai acum un an, loc unde in curand (spera ei) va aparea un nou mall, mandru si frumos, pentru bucuresteni.

Conditiile pentru personalul administrativ sunt chiar foarte bune. Baraca noua, cu termopane, sistem de incalzire, aer conditionat in curand, baraca de toalete separata cu apa curenta, ce mai, "the works". Baraca de birouri are 6 camere, 3 mari, 2 medii si 1 mai mica. Camera mai mica, unde sunt gazduite echipamentele necesare pentru distributia de internet si centrala telefonica reprezinta "biroul" meu. Am privilegiul de a ocupa camaruta respectiva (cam 3/4) singurica.

Pana acum toate bune si frumoase. Colegii mei stau frumusel cate maxim 5 in camerele mari, seful de santier ocupa una din camerele medii impreuna cu alt coleg, avem o camera de sedinte amenajata special pentru astfel de evenimente.

Bombita a explodat azi. De vreo 2 saptamani se tot vehiculeaza ca o sa ne creasca numarul cu vreo 14 persoane( suntem 11 in momentul asta). Surpriza : noua asezare presupune inghesuirea a 9 oameni, respectiv 7 in doua din camerele mai mari, biroul meu devine biroul inspectorului de siguranta (no problem here, nu tin sa am camara mea proprie, imi place sa interactionez cu oamenii), eu voi fi mutata impreuna cu alti 3 (sefii) in ultima camera mare ramasa, in timp ce sala de sedinte devine biroul incapator al Project Managerului. Camera care reprezinta biroul sefului (cea ocupata impreuna cu un alt coleg) va deveni camera plotterului, imprimantei si in acelasi timp va gazdui si mese pentru expunerea planurilor de constructie.

Nu am nimic cu faptul ca toti cei implicati intr-o anumita parte a proiectului, fie ca e vorba de Electrice sau HVAC , ar trebui sa fie "cazati" impreuna. Insa "cazarea" o sa se transforme intr-o "gazare" cand 9 oameni impart o singura camera pe timp de vara, chiar si cu aer conditionat in dotare.

Nu mi se pare echitabila impartirea. Solutia viabila, din punctul meu de vedere, ar fi fost impartirea egala a oamenilor in camere, pentru ca atata timp cat spatiul nu permite repartizarea in functie de "fonctie" atunci ar trebui sa se aplice premisa ca "toti oamenii sunt egali".

Si uite asa majoritatea colegilor mei simt cum li se increteste parul si se bronzeaza repede-repede, un fel de "negrisori de santier", cu singura deosebire ca ei au de ales: ori isi petrec cat mai mult timp pe sit, in praf, arsita, ploaie, ce-o fi, ori se inghesuie toti sa inspire aerul respirat de cel de langa, in timp ce "seful al mare" huzureste singurel intr-un birou personal.